Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Колумбийските кокаинови хипопотати постепенно се превръщат в "инженери на екосистеми"

Фиг. 1. Бегемоти в водоемите на Колумбия. Графиката показва очаквания експоненциал, т.е. възникващ според закона rt ( 0  - начален размер на популацията, t  - време в години), ръст на популацията на хипопотама. Стойността r  = 0,11 е изчислена въз основа на предположението, че през 1993 г. е имало само четири хипопотама, а през 2019 г. вече са не по-малко от 65. Самите автори обаче признават, че няма достатъчно причини да се смята, че населението нараства по този начин. Изображение от въпросната статия за  екологията

От 1993 г. хипопотомите започват да се заселват в Колумбия, избягайки от имението на лорда на наркотиците Пабло Ескобар. Тези животни нямат аналози в съвременна Южна Америка, но могат да бъдат екологично подобни на изчезналата мегафауна преди около десет хиляди години. В Африка хипопотомите активно променят екосистемите, в които живеят, създавайки мощен поток от минерали и органични вещества от сушата към прясна вода. Сега екологичната роля на тези животни е проучена на тяхната нова колумбийска територия. Изглежда, че тук хипопотите увеличават притока на органична материя във водни тела, но този ефект не е толкова важен, колкото в Африка.

Биологичните нашествия се отнасят до активното разпространение на видове извън техния местен ареал . По правило инвазивните видове са били нарочно или случайно въведени от хората в нови местообитания и са били в състояние да се интегрират в природни общности (обаче понякога антропогенното разпространение не се счита за задължително). Нашествията водят до преструктуриране на нахлули екосистеми, поради факта, че нашествениците изместват местните видове и променят отношенията в био-общностите. За пионер на инвазивната биология се смята английският еколог Чарлз Елтън , чиято монография „Екология на инвазиите на растенията и животните“ е преведена на руски език.

От края на миналия век инвазивната биология се очертава като отделен клон на екологията, на който са посветени специализирани списания. Например, Biological Invasions и Russian Journal of Biological Invasions , много статии, в които може да са интересни и разбираеми не само за професионалните биолози.

Ярък пример за това как инвазивен вид променя нови екосистеми е разпространението на ротан ( Perccottus glenii) в Северна ЕвразияПървоначално тази риба е живяла в басейна на река Амур. Там той е сдържан от множество хищници и наистина главно ротаните живеят в не много удобни условия - в обрасли и плитки речни канали. През 1916 г. някой пуснал рота в резервоар близо до Петроград - така започва формирането на вторичния ареал. Ротан активно се заселва в малки резервоари, където се оказва най-ефективният хищник. Ротаните активно ядат местни риби, особено техните млади, както и земноводни и големи безгръбначни. В по-големи водни тела те се задържат от местни хищници - щука и големи костури. В резултат на това ротановата инвазия доведе до промяна на фауната в малки водни тела на европейската част на Русия и в Западен Сибир, както и до увеличаване на средния размер на други риби, тъй като ротаните изяждат предимно дребни индивиди (вж. А. Н. Решетников, 2003.Въведената риба, ротан ( Perccottus glenii ), депресира популации на водни животни (макроигръбначни, земноводни и риба ).

Друг добре известен случай е неконтролираното заселване на пчела Сосновски ( Heracleum sosnowskyi ) в Централна Русия, въведена през 1947 г. от Кавказ като фуражно растение. Бързо стана ясно, че храната за едър рогат добитък от краве пащърнак е лоша и че сокът от това растение причинява слънчево изгаряне (вижте снимката на деня пащърнак от крави Сосновски ). В същото време кокошката беше непретенциозна и започна бързо да се заселва. Расте добре в нарушени местообитания (по краищата на пътищата, на свободни парцели и на други места, където човек извършва или извършва своята дейност), не позволява възстановяване на растителността, характерна за тези места, и образува специални общности, характеризиращи се с малък брой видове, включени в тях (виж. П. Н. Панасенко, 2017.Някои въпроси от биологията и екологията на тропуста Сосновски ( Heracleum sosnowskyi Manden ) ).

Най-големите инвазивни животни са обикновените хипопотами ( Hippopotamus amphibius ). През 1993 г. четири хипопота избягаха от частния зоопарк на скандалния колумбийски лорд на наркотиците Пабло Ескобар , който се намираше в неговото имение, Хасиенда Неапол (сега функционира като тематичен парк, вижте  Hacienda Napoles ). Хиповете започват да се размножават бързо и активно населяват околните езера и река Магдалена . Поради произхода си в Колумбия понякога ги наричат ​​хипопота на кокаин.

Това нашествие е преди всичко интересно, защото възстановява историческата справедливост в известен смисъл. В края на плейстоцена и холоцена в Южна Америка, на Мегафауна, който се състои от големи бозайници ( гигантски ленивци и гигантски броненосец , представители на superorder на южноамериканската копитни животни Meridiungulata  - камила, подобни macraukhenia и рино-като toxodons - измрели, както и други животни), а с тях и функциите на екосистемата, изпълнявани от тях, също изчезнаха. Придвижвайки се на много десетки или дори стотици километри, тези животни прехвърляха органични и минерали, синтезирани и натрупани от растенията в една екосистема, в други екосистеми, като са, както би казал В. И. Вернадски, „глобална геоложка сила“ (вж. CE Doughty et al., 2016. Глобален транспорт на хранителни вещества в свят на гиганти ). Друга важна роля на големи бозайници е разпределението на семена, които homophoteria ( Gomphotheriidae ) и гигантски ленивци (виж D. Н. Janzen, P. S. Martin, 1982 Neotropical анахронизми - плодовете на gomphotheres яли ) изглежда да са били замесени в .

Причините за изчезването на мегафауната на различни континенти (вж.  Изчезване в четвъртицата ) са един от горещите проблеми на палеоекологията и Елементите многократно са говорили за изследвания, чиито автори са се опитвали да разберат какво е играло главната роля: човешката дейност или изменението на климата (виж, например: Изчезването на късните четвъртични животни се контролираше от климата , стихии, 23.11.2011 г., основната причина за късно четвертинното изчезване бяха все още хората, а не климатът , стихии, 06/09/2014).

Както и да е, през последните няколко хиляди години в Южна Америка не е имало животни, сравними по размер с хипопотамите - и сега те са се появили. Известно е също, че в родината, в Африка, хипопотите са така наречените „инженери на екосистемата“ ( инженер по екосистема ), или едификатори, които влияят на потока на материята и енергията между сушата и водните тела: през нощта се хранят с трева на сушата и прекарват дни в езера и техните екскременти доставят минерали на органичните производители и детритофаги  на органичната материя (вж. A. L. Subalusky et al., 2015. Конвейерната лента на хипопотам: вектори на въглерод и хранителни вещества от сухоземни тревни площи до водни системи в Субсахарска Африка ). Заедно това води до  еутрофикация.резервоари. Понякога, поради активното окисляване от бактерии на организми, донесени от хипопотами, организмите дори могат да причинят убиване на риба (вж. C. L. Dutton et al., 2018. Натоварването на органични вещества от хипопотами причинява претоварване на субсидията, което води до хипоксия и убиване на риба ). Също така тези животни са биотурбатори - те раздвижват утайката, поради което минералите и органичните вещества се преразпределят по целия воден стълб. Такава промяна във физикохимичните характеристики на водните тела води и до промяна в състава на организмите, които го обитават, тоест се променя биоценозата . Във връзка с това възниква разумен въпрос - хипопотамите в Южна Америка са същите „инженери на екосистемата“ като техните африкански роднини?

Никой всъщност не е проучил състоянието на колумбийското население на хипопотам. През 1993 г. четири животни са избягали от зоологическата градина, а сега броят им се изчислява на 65–80 индивида. Някои дори бяха видени на 150 км от имението Ескобар. Ако приемем, че популацията на хипопотам все още е в стадия на експоненциален растеж , тоест не е сдържана от липса на ресурси, това означава, че те ще увеличават броя си с поне 11% всяка година и след няколко десетилетия сметката ще отиде на хиляди (фиг. 1). Трябва обаче да се каже, че няма конкретна причина да се смята, че сега това население наблюдава точно експоненциален растеж и още повече, за да твърди, че така ще остане и в бъдеще. Най-просто казано, не знаем как ще растат тези хипопотами и как ще растат.

Джонатан Шурин ( на Джонатан Топ Шурин ) от Калифорнийския университет Сан Диего в сътрудничество с колумбийските колеги реши да проучи ефекта на хипопотите върху езерце, обитавано от тях в долината на река Магдалена. Разбира се, изследователският дизайн не може да се нарече балансиран: от 14 проучени водоема само две са с постоянна популация на хипопотами. Размерът на популацията и площта на водоемите се различават значително. В езерце с площ от 78 000 м 2 живееха 20-30 индивида, в езерце с площ от 13 000 м 2 - 3-5, но плътността на популацията беше около 300 индивида на квадратен километър и в двата случая. В някои водоеми в миналото са открити хипопотоми, но статистическият анализ показва, че тези водоеми не се различават съществено от тези, при които тези животни никога не са били наблюдавани, следователно в резултат езерцата са разделени на две групи: със и без постоянна популация на хипопотите. Седем водоема са изследвани три пъти (два пъти през сезона на дъждовете и веднъж в сухия период) и още седем веднъж, така че изследователите са получили общо 28 „проби“. Авторите специално отбелязват, че събирането на данни е било извършено от брега поради опасност от сблъсък с хипопотами (тези животни понякога навлизат във всички водни тела на тяхната територия, а не само в тези, където населението постоянно живее).

Учените изследвали концентрацията на органично вещество във вода, използвайки съотношенията на стабилни въглеродни изотопи δ 13 C и азот δ 15 N , изследвали физикохимичните характеристики на водните тела, концентрацията на хлорофил a в тях (това предоставяло информация за изобилието на фитопланктон) и измервали дневните колебания в концентрацията на кислород (това позволява оценка на нетната първична продукция на екосистемата), а също и изследван състава на фито- и зоопланктон.

Езерниците с хипопотамуси показват значително по-висока концентрация на тежкия въглероден изотоп 13 С, но не се различават от хипопотама в концентрацията на тежкия азотен изотоп 15 N в диспергирана органична материя ( частично органично вещество 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.