Видове кредити: Как да изберем най-изгодният за нас

Експресните заеми се считат за най-ефективният начин за справяне с възникнал спешно финансов проблем, затова и интересът към тях е толкова голям. В този случай, ако кредитната институция няма време, възможност или просто не си поставя за цел да провери платежноспособността на кредитополучателя, тогава всички рискове се покриват чрез по-висока лихва.

По-добрият вариант от гледна точка на оскъпяването са обикновените кредити, които банката решава да отпусне кредит в рамките на няколко дни – след проверка на пълен пакет от документи, предоставени от кандидатстващият. Поради широката гама от налични опции за кредитиране е препоръчително да проверите поне няколко подходящи опции в различни банки. Дори не просто информативно, а направо да пуснете заявление за кредит до всяка финансова институция и едва след това да се спрете на опцията, която е най-изгодна за вас.

Най-лесно е да го направите по интернет –  да посетите набързо няколко сайта на различни банки и да разберете какви са условията. Това е от голяма полза, защото там обикновено са налични специални кредитни калкулатори, с които е възможно да изчислите с голяма прецизност предстоящите плащания. Потърсете и друга информация в мрежата, която също може да ви е от полза – мнения, съвети и така нататък.

В търсене на оптимален вариант за кредитиране, имайте предвид следните важни неща:

Първо проучете възможностите в банката, където получавате заплатата си. В този случай банките осигуряват някои допълнителни предимства. Ако наличните условия не ви устройват, тогава се огледайте за други такива, които ви се струват по-приемливи.

Попитайте за лихвения процент и пълната цена на кредита. Този показател е най-важният, тъй като може да се използва за сравняване на офертите на различни кредитни институции. Лихвеният процент се образува от номиналната ставка и различни комисионни, които се начисляват от банката по време на обработката и последващото обслужване на кредита. Трябва е да се отбележи, че понякога финансовите институции предоставят безлихвени заеми, но в този случай не е изключено липсата на лихва да се компенсира от други комисионни плащания. В крайна сметка, оказва се, безлихвеният кредит може да не е толкова изгодна оферта, колкото на пръв поглед изглежда.

Размерът на оскъпяване е по-убедителен показател в сравнение с лихвените проценти, тъй като ви позволява да определите колко евтино или пък скъпо се предлага определен вид кредит.

Източник: parite.bg