Техническа пътна помощ

Всяко технически сложно устройство изисква поддръжка, ремонт и съответната инфраструктура. Изглежда, че всичко е ясно, има бензиностанции, автосервизи, специализирани магазини, какво друго ви трябва?

Колата обаче не винаги е толкова предвидима, колкото изглежда, а неочакваните повреди на пътя не зависят от марката на автомобила и неговите показатели за надеждност, собственикът на който и да е автомобил може да се нуждае от техническа помощ на пътя.

Причините за това могат да бъдат много, от баналните спукани гуми до попадане на влага в електронните системи на автомобила. Следователно услугата за техническа помощ може да бъде отнесена към един от основните компоненти на автомобилната инфраструктура.

Не всички собственици на автомобили разполагат с необходимите инструменти и най-важното – знанията и уменията, за да си осигурят самостоятелно техническа пътна помощ на пътя.

Характеристики на услугата
Техническата пътна помощ на различни места е наричана и  репатрак услуги.

Услугата за техническа помощ има както предимства, така и недостатъци.

Предимствата на услугата за техническа помощ включват онези неизправности, които могат да бъдат отстранени директно на пътя и за отстраняването на които не се изискват стационарни условия на автосервиз (асансьор, специално оборудване и др.), както и недостатъците на услугата за техническа помощ , съответно, включват онези неизправности, които изискват точно същите условия на автосервиз, ако възникне такава необходимост, тогава за това първо трябва да доставите колата до сервиза, за това има услуга за евакуация на автомобила.

Нека да разгледаме какъв тип проблеми могат да бъдат отстранени на пътя.

Всъщност списъкът е доста голям: това са неизправности, свързани с двигателя, системи за запалване (свещи, всякакви сензори и т.н.), система за управление на двигателя (компютърна диагностика, корекция на грешки). Това е ремонт на стартер, генератор, диагностика и подмяна на акумулатор. Също така от това, което може да се поправи на пътя: електрика и електроника на автомобила, елементи на шасито: главина, лостове, спирачки – всичко това може да се поправи директно на пътя.

Услугата за техническа помощ, трябва да бъде предоставена на професионалисти, които притежават опит и разбират как работи автомобила. Механиците, електротехниците, диагностиците имат богат опит в предоставянето на услуги за техническа помощ, също й богат опит в решаването на нестандартни задачи при предоставянето на услуги за техническа помощ, като – ремонт на автоматични трансмисии директно на мястото на повредата , ремонт на шасито, предоставяне на техническа помощ за електронни системи на автомобил, отваряне без повреди, когато водачът е забравил ключовете в колата, а ключалките са заключени, много повече.