10 интересни факта за обувките от цял ​​свят

https://www.nauchensviat.eu/images/aklimat/11_10______.jpg

  1. Виктория Бекъм е собственик на уникални обувки с ефект на оптична илюзия. Тази обувка от колекцията на дизайнера Антонио Берарди представлява обувка с висок ток, който всъщност липсва. Баланса се получава само благодарение на допълнително претеглената предна част.
  2. Рекламата е двигател в продажбите. Правилната реклама привлича вниманието на потенциалните потребители. До този извод стигна чуждестранният вестник „Огледалото“, който плати на знаменитости да рекламират върху обувките си.
  3. Днес марките Puma и Adidas са сред най-известните на пазара на спортни облекла, но не всички са запознати с тяхната история. Преди почти 90 години братята Даслер основават съвместно предприятие, което за кратко време става световен лидер в производството на спортни обувки. След Втората световна война роднини разделят компанията на две. По същото време Адолф дава името на своята компания Adidas, а Rudolph – RuDa, която по-късно е преименувана на Puma.
  4.  Монголите бяха сред първите, които пробваха високи токчета. Те започнаха да носят тези обувки, с цел краката им да не се изплъзват от седлото по време на езда.
  5. Удобните летни чехли, известни като „шисти“, са продукт на съветската фабрика „Полимер“, разположена в Ленинградска област. Думата „шисти“ е приета от много купувачи за името на обувката, но всъщност това е града, който правеше чехлите.
  6. Друг вид гумени обувки – галоши се появиха благодарение на южноамериканските индианци. Те потопиха стъпалата на краката си в свежия сок от хевея, растението, което прави каучук. С течение на времето течността се втвърди и се превърна в удобен чифт водоустойчиви обувки.
  7. Познатата дума „безплатно“ преди това имаше съвсем различно значение и означаваше бутлег. Когато долната част на обувката се износи, предприемчивите майстори не я изхвърляха, а просто сменяха неизползваема част и пришиха нова на бутлега. Така ботушите, пришити „безплатно“, струват на купувача много по-евтино.
  8. Белите чехли в Тунис традиционно се дават на булката преди сватбата. Заедно с тях младоженецът подарява на избраницата си бяла ръкавици, възглавница и свещ. Докато огънят гори, булката трябва да има време да украси ръцете си с кана. Едва след това се слагат ръкавици и пантофи.
  9. Едно от изобретенията на Петър I – обувки за бягане тип кънки, донесе идеята за създаване на кънки за пързаляне от Холандци.
  10. Преди повече от 80 години можехте да изберете чифт обувки с помощта на рентгенова снимка на краката си.

Източник: e-obuvki.com