Какво трябва да знаем за тегленето на кредити – простички, но много важни правила

Много хора от време на време използват кредити, които днес се предлагат в изобилие от банки и други финансови институции. Причините за подаване на заявление за заем могат да бъдат най-различни. Например, необходимостта от ремонт или закупуване на оборудване, а също и желанието за смяна на старото превозно средство с някое по-ново.

По една или друга причина хората прибягват до кредити. Но, за съжаление, мнозина от тях не знаят как да подхождат компетентно към въпросите, свързани с кредитирането.

Има няколко прости правила, които ще са ви полезни.

Помислете предварително за важните неща

Истината е, че не всяко нещо е полезно и необходимо в даден момент. Според статистиката голям брой хора харчат парите си за импулсивни покупки. Това се отнася особено за онлайн магазините, които привличат клиенти с редовни промоции или разпродажби.

И така изведнъж всички желани неща стават много по-евтини, което принуждава човек да прави необмислени покупки. Но не всички продукти са толкова необходими, колкото изглеждат на пръв поглед. Ето защо, преди да направите друга покупка, трябва да претеглите всичко. Наистина ли ви трябва нова джаджа или мебели или може би трябва да изчакате малко с покупката?

Изберете най-подходящите условия

Истината е, че банката може да предложи на всеки свой клиент различен лихвен процент. Ето защо трябва внимателно да проучите всички предложения на финансовата институция и да изберете най-подходящото сред тях.

Например, някои банки предлагат нисък лихвен процент през първите 12 месеца от използването на кредита. По правило подобно предложение крие факта, че банката начислява малка лихва върху останалия дълг. Но в същото време кредитът се изплаща бавно. За да бъде подобна оферта полезна за кредитополучателя, е необходимо да платите суми, надвишаващи минималното плащане. В резултат на подобни действия, през втората година, когато лихвеният процент се увеличи, плащанията ще бъдат вече малки.

Избягвайте закъсненията

Най-често закъсненията в плащанията възникват поради невнимание. Но това няма значение, защото, без значение каква е причината, се начислява неустойка. Така че, планирайте всички плащания предварително и спазвайте графика.