Какво има отвъд ръба на Вселената?

Казват, че всичко има край. Ами вселената? Това ли е ограничено и вярно ли е, че ще расте безкрайно? Или може би нашата Вселена е само една от многото? Датското научно списание Videnskab се опитва да отговори на тези въпроси и се обръща към експерт астрофизик.

https://www.nauchensviat.eu/images/aaa/13.jpg

Казват, че всичко има край

Въпросът е дали това се отнася за нашата Вселена. В крайна сметка, гледайки нощното небе, виждаме милиарди и милиарди звезди, които ни намигват от много милиони светлинни години оттук.

Колкото и да е добро нашето зрение или телескоп, пространството се разширява и изглежда, че няма ръб.

Замайващите измерения и неразбираемите открити пространства на Вселената накараха 16-годишния читател на Виденскаб Nichlas Moos Heunicke да се зачуди: „А какво има отвъд ръба на Вселената? Трябва да има някакво място, където всичко започна? И вероятно е просто огромно, тъй като Вселената продължава да се разширява? “

Няма нищо наоколо

Този въпрос изпратихме до професора по астрофизика Кристиан Педерсен от Центъра за изследване на тъмната материя и тъмната енергия на Института Нилс Бор в Университета в Копенхаген.

Той отдавна не щади усилия да изследва най-тъмните кътчета на Вселената и познава Космоса като задната част на ръката си. Той веднага отговаря:

„Накратко, Вселената е всичко, което имаме. Няма нищо отвъд. “

Но е трудно да се повярва, признава той, защото в нашето ежедневие няма нищо сравнимо.

„Повечето си представят, че някога Вселената изглежда е възникнала в определена кутия. Но това е грешно, нямаше кутия. Нищо не съществуваше. Трудно е да осъзнаеш как нещо излезе от нищо, но точно така беше в действителност “, казва Кристиан Педерсен.

Вселената дойде в резултат на големия взрив

Според теорията за Големия взрив Вселената се е появила преди 13,7 милиарда години, когато малка точка внезапно прерасна в безкрайно огромно пространство.

След това Вселената продължава да се разраства все повече и по-бързо. Тя се разширява, защото по време на Големия взрив е била изпълнена с огромно количество енергия, която постепенно се превръща в космоса.

Връзката между енергия и пространство

Този процес беше описан от известния физик Алберт Айнщайн, който в общата си теория на относителността описа как взаимодействат маса, енергия и пространство помежду си.

Енергията може да стане масова – и обратно. Наличието на маса и енергия влияе върху формата на пространството, а пространството влияе върху това как се държи масата.

„Свикнали сме с факта, че потенциалната енергия може да се превърне в кинетична. Ако имате топка и я пуснете на земята, потенциалната й енергия ще се превърне в кинетична. По същия начин, по време на Големия взрив, огромно количество освободена енергия се превърна в космоса “, обяснява Кристиан Педерсен.

Ако само този процес контролира разширяването въз основа на общото количество освободена енергия, максималният размер на Вселената може да бъде изчислен.

Но през последните години стана ясно, че в световното пространство има още една мощна сила, която все повече се споменава в описанието на еволюцията на Вселената.

Тъмната енергия кара Вселената да расте

Това явление се нарича тъмна енергия и именно той кара Вселената да расте по-бързо.

„Особеността на тъмната енергия е, че тя е равномерно разпределена във Вселената, тоест една единица обем винаги представлява същото количество тъмна енергия. И тъй като Вселената расте, общото количество тъмна енергия също расте и следователно нейната разширяваща се сила все повече доминира над космоса “, казва Педерсен и обяснява, че именно поради тази причина Вселената ще расте допълнително.

Множество подробни изследвания на Вселената показват, че тя не е извита, а плоска и в същото време безкрайно голяма.

„Вселената, дори по време на Големия взрив, беше безкрайно голяма и поради тъмната енергия ще се разшири завинаги. Ако решите да пътувате тангенциално, никога няма да се върнете към същата точка “, казва Кристиан Педерсен.

Нова теория: Една Вселена сред много

Новата популярна теория в рамките на модела на Големия взрив е т. Нар. Мултивселенна теория, която предполага, че в допълнение към нашата Вселена има много други в многоизмерния свят.

Всеки път, когато двете вселени се сблъскат, възниква Големият взрив, което води до друга нова вселена.

Ако светът наистина е подреден по този начин, това би могло да има голямо значение за нашето пространство и учените в този случай искат да намерят начин да разберат как това явление влияе на нашата Вселена.

Сега те се опитват да докажат тази теория.

Това означава, че все още може да има нещо извън нашия „голям балон“. Дори ако нашата Вселена е безкрайно голяма, според този модел, има нещо отвъд нея.